tisdag 5 mars 2013

Arbeta gengrepedagogiskt i skolan


För att våra elever ska stanna kvar i kursen, nå kursmålen samt avsluta kursen med betyg anser vi att det är nödvändigt att arbeta genrepedagogiskt.

För det första innebär gengrepedagogik att alla elever ges samma förutsättningar och möjligheter genom att de under lärarhandledning och i grupp få arbeta med språkliga begrepp och strukturer i olika texttyper.

För det andra, genom att skriva olika texter i olika genrer gemensamt blir eleverna uppmärksammade på hur en text byggs upp och vilka delar som den specifika texttypen kräver. Eleverna blir därigenom inte bara bättre skribenter utan även medvetna och källkritiska läsare.Eleverna ges därigenom goda förutsättningar att delta i den samhälleliga demokratiska debatten.

För det tredje visar eleverna att de behärskar olika texttyper genom att själv producera texter inom olika genrer. Således är de väl förberedda inför högre studier och arbetsliv.

Sammanfattningsvis innebär ett gengrepedagogiskt arbetssätt att eleverna ges möjlighet att utveckla sitt språk och därigenom ha betydligt större chans att nå kursmålen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar